torsdag 23. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Hvorfor ble det krig i 1914  ?

Før krigen startet, kappes landene i Europa om å bli rikest.
Det gjorde de på 2 måter:
1. De skaffet seg kolonier i Afrika og Asis, som betyr og legge andre land under seg og å ta ressursene deres.
2. Europa hadde startet å produsere varer i fabrikker, og disse varene solgte de til andre land og tjente mange penger.

Flere og flere land produserte varer og solgte, og det ble konkurranse om å få solgt sine varer for å tjene penger. England var først ute med industri , men på kort tid tok Tyskland de igjen, og ble et rikt land.

I tillegg var Frankrike sure på Tyskland fordi de hadde tatt landområdene Alsace og Loraine fra dem i 1871. Tyskerne var redde for at Franskmennene ville hevne seg.

Konkurransen om rikdom og mistenksomheten mellom landene gjorde at de startet og produsere våpen. Det å produsere våpen og bygge opp hæren sin, kalles opprustning. Da ble de enda mer mistenksomme mot hverandre og startet å lage allianser med de landene de stolte litt på.. Allianse betyr at landene står sammen, og disse alliansene gikk ut på at de skulle støtte hverandre hvis det ble krig.
Det var 2 allianser:
Tyskland, Østerike-Ungarn og Italia var i trippel-alliansen
Russland, Frankrike og Storbritannia var i trippel- ententen ( forståelse)

Landene inngikk alliansene for å unngå krig, men de ble bare neda mer redde hverandre, og det var veldig lite som skulle til til slutt for at krigen skulle starte.
Krigen startet da en student fra Serbia skjøt tronfølgeren til Østerike-Ungarn. Østerike-Ungarn bestod av mange folkeslag, og keiseren måtte reagere sterkt mot de som ville splitte opp riket hans. En mnd etter skuddene erklærte han derfor krig mot Serbia. Tyskland hadde lovet å støtte ØU i krig, mens Russland hadde lovet å støtte Serbia, og dermed var krigen i gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar